1 Mai. Punte intre lumi.

   26/04/2008

Libera pe contrasens

As vrea sa precizez , inainte sa incep subiectul propriu-zis al acestui editorial, ca nu sunt o consumatoare a genului muzical intitulat “manele” , nu voi interpreta acest gen muzical si nici nu am o obsesie legata de acest subiect. S-a intamplat, odata cu lectia pe care o tot invat de la aparitia mea la nunta domnului Bursuc, si, apoi ,la cea a domnului Florin Salam , sa ma tot izbesc de acest subiect pe care, recunosc, il percepeam putin deformat inainte sa realizez, cu acele ocazii, ca, in continuare , prejudecatile legate de discriminare rasiala si de diferente culturale, sunt probleme reale in Romania si ca, daca nu luam atitudine, vietile a mii si mii de copii rromi vor ramane in mizerie, la marginea unei societati sufocate de reziduurile educatiei comuniste.

Vreau sa fac un anunt : pe data de 1 Mai voi sustine un spectacol pe aceeasi scena cu Florin Salam. Nu, nu am innebunit, si nici nu mi se pare un lucru iesit din comun, insa tocmai asta este problema , pentru multi, ESTE un lucru iesit din comun, chiar daca voi canta exclusiv muzica mea. E o nuanta pe care oamenii nu o percep. De ce? Din aceleasi motive pe care le-am discutat cu ocazia faimoaselor nunti.

Voi sustine un recital de 30 de minute, cu pian, dar si cateva piese cu orchestra condusa de Maestrul Petrica Andrei, intr-un spectacol ce ar fi trebuit sa se intituleze “Punte intre lumi” .

Am fost contactata, cu cateva zile in urma, pentru acest spectacol si, chiar daca in aceeasi zi vom sustine un spectacol pe aceeasi scena cu Boney M, la Sibiu, am facut tot ce se poate sa ajungem si la Bucuresti.

Ba mai mult , imi doresc, mult, sa cant publicului care va fi acolo, in majoritate ascultator de manele. Ma bucur nespus ca voi putea sa cant muzica mea SI acestor oameni care, sper din suflet, sa ma asculte si sa descopere si alte acorduri decat cele pe care le-au ascultat si invatat pana acum. Sper sa nu fiu inteleasa gresit, insa , din punctul meu de vedere , prestatia de pe 1 Mai este ca o carte deschisa. .
Vreau sa precizez faptul ca onorariul pentru acest spectacol acopera cheltuielile de transport si remuneratia colegilor de trupa , personal nepercepand niciun onorariu.

Am sa repet faptul ca muzica mea se adreseaza TUTUROR, si am sa o cant TUTUROR celor care vor sa ma asculte indiferent de preferinte muzicale, de statut social, etnie sau calificare profesionala si indiferent de cine e inaintea mea, sau dupa mine, pe aceeasi scena.

Sunt multi oameni din anumite categorii sociale care asculta genul muzical “manele” si care-I privesc pe interpretii sai cu admiratie . Unii dintre ei nu stiu sa vorbeasca corect, nu stiu sa scrie si considera ca educatia este inutila, insa asculta cu suflarea taiata fiecare cuvant rostit de idolii lor si , daca acestia le vor spune ca educatia este necesara pentru copiii lor, exista sanse sa-I si asculte.

In familiile de rromi sunt fete carora li se interzice accesul la educatie, fete care sunt legate in casatorii aranjate la varste de 11 , 12 ani . In anumite familii de rromi, copii de sase , sapte ani sunt scosi pe strada sa-si castige painea cum vor putea, pentru ca de acasa nu primesc nimic.
In anumite familii de rromi, saracia este atat de crunta incat oamenii nu au de mancare cu zilele, nu au haine , nu au unde sa se spele iar noi, ceilalti , exclamam acuzativ :”sa mearga sa munceasca” – dar noi evitam sa-I “angajam” , in haine rupte sau murdare, fara calificare si cu un bagaj de prejudecati pe care -l poarta in spate.
E-adevarat, printre ei sunt si unii care vor sa munceasca, dar si altii care nu vor , insa noi ii judecam pe toti dupa cei care fura si dau in cap, asa cum si Europa judeca Romania dupa hotii care ne-au pus emblema in Occident.

Dupa cum spuneam si in alte editoriale , solutia nu este de a ignora aceste probleme, de a izola oamenii ce nu se integreaza in societate si care au o cultura diferita de a noastra, ci de a gasi solutii pentru a le arata ce e bine pentu ei, deci si pentru societatea nostra si, la un moment dat , pentru noi, individual.

Mai consider acest spectacol un gest pe care il fac pentru a demonstra un lucru: nu va interesa pe multi ceea ce povestesc aici. Sunt sigura ca reactiile vor fi negative insa nu ma intereseaza. REPET : muzica pe care o compun si pe care o cant se adreseaza tuturor celor care vor s-o asculte , incluzandu-I pe manelisti si pe consumatorii manelelor. Am sa cant si cea mai recenta piesa pe care am compus-o SPECIAL pentru acest eveniment, intitulata “Tu nu vezi? “ .

Responsabilitatea celor din mass media este imensa iar persoanele publice sunt exemple comportamentale fie ca vor , fie ca nu, fie ca le place sau nu. Ei bine, si aici sunt oameni care accepta si isi asuma aceasta responsabilitate incercand sa dea exemple bune, sunt altii care nu se adapteaza acestor reguli si aleg sa-si manifeste personalitatea indiferent de efectele pe care acest lucru l-ar avea in randul tinerilor.

Eu incerc sa nu fiu indiferenta. Este una dintre datoriile noastre fata de ceilalti oameni.

Un lucru e foarte bun: am primit o gramada de telefoane pentru a fi intrebata daca e adevarat ca voi canta in acest spectacol , ceea ce ma bucura.
O reactie s-a starnit deja.

Share this