Colinde, colinde…A mai trecut un an!

   10/12/2010

A mai trecut un an!
Ce se schimba viata, de la un moment dat! Ce se modifica perceptia asupra timpului si a spatiului!
Ce ma minunez privind spre cea care eram, cu ceva ani in urma!
Ma emotionez prea tare. Privesc trecutul cu liniste si cu ingaduinta, astept viitorul cu resemnarea si cu intrebarile omului prins la mijloc.

Sunt multe lucruri pe care le-as fi facut altfel, daca as fi avut mintea si sufletul de acum.
Pe vremuri zambeam ingaduitor privind oamenii care plang la evenimente de viata , iar acum ma surprind lacrimand amintindu-mi emotii din propriile povesti. Chiar asa…?!

Nu mai sunt un “super-tanar”, am trecut la stadiul de om simplu. M-am “micsorat” ca in povestea incredibila a lui Benjamin Button.
Se spune ca avantul si visarea se pastreaza atata timp cat esti copil, ca viata te schimba intr-o fiinta previzibila si anosta, ca lumina o vezi doar atata timp cat viitorul ti-e neclar si poti sa-i atribui orice directie doresti. Atata timp cat poti sa visezi, poti sa traiesti si in prezent, cu ochii spre cer.

Dar…

Nu las orizontul sa se ingusteze, nu primesc lumea ca un spatiu inchis si concret.
Nu inteleg de ce as face-o, de ce as accepta, cu fruntea la pamant, ca pe lume totul este doar atat, cat ochiul poate sa vada.
De fapt, voi cred ca ma stiti deja…

Locurile unde am copilarit au o vibratie ciudata in sufletul meu.
Au o lumina aparte, chiar daca s-au “micsorat” odata cu trecerea anilor.
“A mai trecut un an” este un album inregistrat cu gandul la inocenta copilariei, la puritatea vietii de la tara. La bunici, an de an, am ascultat zeci, sute de variante ale colindelor din zona, unele mai interesante decat altele, am retinut franturi de versuri si de linii melodice pe care am cautat, mai tarziu, sa le cuprind in albumele de colinde pe care vi le-am oferit, de la inceput, pana acum.
De fiecare data se instaleaza o stare speciala, atunci cand inregistrez colinde. Mereu am senzatia ca … as da tot sufletul meu, tot ce am, pentru a da viata cantecului, si frustrarea este mare cand nesiguranta nu lasa vocea sa treaca de zidurile studioului. Niciodata nu poti sti daca interpretarea ta este demna de maretia cantecului de sarbatori pe care il canti, dar si a publicului care are aplecarea sa il asculte.

Cantecele de sarbatori sunt sfinte. Domnul le-a lasat noua pentru a ne face sa vibram, pentru a ne linisti si lumina, pentru a nu uita sa “lucram” la tabloul cu Cerul deasupra.

“A mai trecut un an” are 13 colinde, unul mai “mandru” ca celalat, pe care le-am lucrat, in totalitate, cu Sergiu Tuhutiu, bunul coleg si prieten, “recidivist” in colaborarile noastre. Impreuna, initial, am vrut sa surprindem cate putin din parfumul Craciunului in Maramures, imbracand cantecele in straiele de sarbatoare pe care le vezi doar la coconii de “dincolo de deal”, cand mergi la colindat, pe ulita ninsa. Am chemat, in studio, orchestra din Maramures (Ioan Tuhuţiu – taragot, Gheorghe Pârja – vioară, Sergiu Tuhuţiu – acordeon şi percuţii, Marinel Petreuş – zongoră, Costel Nichita – contrabas) care a inregistrat, cap coada, toate cantecele dintr-o suflare, ca si cum ar fi fost la colindat…Acestea sunt:
„Astă seară spre-asfinţit” , „Doamne,Isuse Hristoase” , „In cetatea-mparateasca” , „Irod cel viclean” , „La Portita Raiului” , „Marire-ntru-naltime” , „Si acum vazui minunea” , „Nici o sarbatoare-n lume”.

Stiind ca sunt in cautare de colinde vechi mai putin cantate, Farcas Maria , David Elena si Tenter Eugenia de la Sadu, zona Sibiului, mi-au pregatit o caseta video, cu colinde interpretate in camera de zi, cu caietul de versuri in fata, la masa, pe care au inregistrat-o chiar ele, special pentru mine, asa ca déjà am material si pentru la anul… . Nu pot sa va spun cat am fost de uimita de ineditul inregistrarii… Niciodata sa nu subestimati capacitatea oamenilor de a se adapta conditiilor tehnice…:-) .
Albumul a fost inregistrat, in mare parte, anul trecut, in Decembrie si in Ianuarie, cu gandul la lucrurile ce vor veni, si mi-a fost tare bine ca am mai prelungit, putin, sarbatoarea Nasterii Domnului pana in Ianuarie cand , de obicei, sufletul e nostalgic dupa vremurile ce nu se mai intorc.

“A mai trecut un an” este un cantec pe care l-am auzit la o prietena de familie ce canta adevarat, curat si cu suflet. Ani Matesan a venit special sa-mi cante acest cantec minunat pentru ca stia ca sunt in cautare de cantece pentru acest album. Am ramas muta la auzul cantecului si l-am inregistrat pe telefon, sa nu uit. Sergiu a stiut exact ce parfum sa-i dea, mai tarziu.
„Dumnezeu o poruncit” si „Raurel de ploaie” sunt doua colinde pe care le-am auzit in interpretarea lui Marinel Petreus si mi-a fost mai mare dragul sa-l ascult cantandu-le. De la el am imprumutat „suflul” pe care il au variantele lucrate pentru album. Multumesc, Marinel pentru ca mi-ai ingaduit sa ma inspir din trairile tale.

„Voi ceruri va-ndurati” si „Se zguduie Cerul” sunt doua cantece pe care Sergiu le-a lucrat pana in cele mai mici detalii, dupa sufletul sau. Poate nu stiti, dar Sergiu este un pianist exceptional pe care va invit sa-l ascultati cand aveti ocazia.

Asadar, auditie placuta!

Share this