Un eveniment special cu Sergiu Tuhutiu

   28/11/2010

Dragii mei,

Pe data de 2 Decembrie la Sala Radio, incepand cu orele 19.00 va avea loc, la Bucuresti, un concert extraordinar “In Memoriam Dinu Lipatti”.

Cu aproape un an in urma, Sergiu Tuhutiu, coleg si bun prieten, mi-a povestit, cu mare emotie, despre puternica influenta pe care a avut-o muzica si povestea vietii lui Dinu Lipatti, asupra devenirii sale ca om si muzician si mi-a marturisit ca isi doreste foarte mult sa sustina un concert in memoria lui.

2010 este considerat “Anul International Dinu Lipatti”, iar pe 2 Decembrie se implinesc 60 de ani de la moartea marelui pianist si compozitor roman, asa ca, sa sustina acest concert, pentru Sergiu este un vis implinit, cu atat mai mult cu cat, alaturi de el, pe scena, vor mai fi trei muzicieni de exceptie: Zlata Chochieva, Kateryna Titova, Sasha Grynyuk.
In program vor fi lucrari de F.Chopin, J.Brahms, M.Ravel, J.S.Bach, D.Scarlatti, S.Prokofiev, F.Poulenc.

Cateva informatii despre artisti:

Zlata Chochieva, nascuta in 1985 la Moscova, este castigatoare a: Concursului Agropoly (Italia, 1996); Concursului International din Copenhaga (Danemarca, 1998); Concursului International Shimanowsky (Polonia, 2005) si a Concursului Frechilla-Zuloaga (Spania, 2005). A castigat premiul al 3-lea la Concursul Tivoli (Copenhaga, 2006), semifinalista a Concursului ARD, si a primit doua premii speciale, unul dintre ele atribuindu-i-se pentru cea mai buna interpretare a unui concert de Mozart (Germania, 2006).
A primit o bursa din partea Fundatiei Russian Performance Art, a avut aparitii radio si TV in Rusia si in strainatate. De asemenea, are o serie de CD-uri lansate in Rusia si Polonia.

Kateryna Titova s-a nascut in Enakievo, Ucraina, in 1983. Castigatoare a numeroase premii, Katerina este impresariata de Sony Music. In dubla calitate de solist si membru al formatiilor camerale, Kateryna Titova concertat in Ucraina, Rusia, Europa Occidentala si S.U.A, interpretand alaturi de ansambluri ca Orchestra Simfonica a Olandei sau Orchestra de Camera din Viena. A participat la festivaluri internationale ca Festivalul International de Muzica din Viana do Castello (Portugal) sau Festivalul Mecklenburg-Vorpommern.
Kateryna Titova a devenit castigatoarea Premiului I la Concursul de Pian San Nicola di Bari si Citta di Sulmona in Italia si a Concursului International de Pian RNCM James Mottram, Manchester, UK. In 2008 a inregistrat pentru Sony Classical un CD cu compozitii apartinand lui Serghei Rachmaninov.

Sasha Grynyuk – nascut la Kiev, Ucraina, Sasha Grynyuk studiaza in prezent la Conservatorul din Geneva pentru Diploma de Solist, cu Nelson Goerner si, de asemenea, beneficiaza de indrumarea pretioasa a unor mari muzicieni precum Alfred Brendel si Murray Perahia.
Sasha a fost descris de legendarul muzician Charles Rosen ca “un artist impresionant, cu o remarcabila si statornica muzicalitate, intotdeauna insotita de cele mai naturale si electrizante interpretari”. Castigator a peste zece premii la competitii internationale, numeroase burse si trofee, Sasha a fost ales ca Starul Anului 2009 de catre revistele BBC Music Magazine si International Piano Magazine.
Sergiu Tuhutiu s-a nascut la 14 aprilie 1983 in Baia Mare, Romania, Sergiu Tuhutiu a inceput si a aprofundat studiul pianului la liceul din orasul natal, sub indrumarea prof. Adriana Balaj. Intre anii 2002-2006 a urmat cursurile Universitatii de Muzica din Bucuresti, la clasa prof. univ. dr. Dana Borsan si prof.univ.dr. Steluta Radu. In 2009 absolva cu nota maxima studiile de aprofundare pianistica (Master) la Academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj Napoca (clasa conf. univ. dr. Daniel Goiti) si la Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst Stuttgart (clasa prof. Shoshana Rudiakov).
De-a lungul dezvoltarii sale artistice, a participat la numeroase cursuri de maiestrie nationale si internationale (sustinute de prof. Sandu Constantin, prof. Gerlinde Otto, prof. Heinz Medjimorec, prof.univ.dr. Dana Borsan, conf.univ.dr. Daniel Goiti) si a obtinut numeroase premii.
A sustinut recitaluri in Romania, Austria, Franta, Brazilia, Canada, Rusia, Germania si Elvetia. In anul 2007 a participat alaturi de violonistul Vlad Stanculeasa la Duo Sonata Masterclass, in Lausanne – Elvetia, beneficiind de indrumarea prof. Pierre Amoyal si prof. Bruno Canino.

Va asteptam, cu drag, la concert.

Share this